Καταρράκτης
Το μάτι μας περιέχει ένα μικρό φακό μεγέθους 8-10 περίπου χιλιοστών. Ο φακός αυτός στηρίζεται μέσα στο βολβό, ακριβώς πίσω από την κόρη. Χρησιμεύει στην εστίαση των φωτεινών ακτινών που έρχονται από το εξωτερικό περιβάλλον, πάνω σ τον αμφιβληστροειδή χιτώνα που βρίσκεται στο πίσω μέρος του ματιού, όπως ο φακός μιας φωτογραφικής μηχανής εστιάζει την εικόνα πάνω στο φιλμ. Φυσιολογικά, ο φακός είναι διαυγής και καθαρός σαν κρύσταλλο και περιβάλλεται από μια επίσης διαφανή μεμβράνη, σαν ζελατίνα, το περιφάκιο. Μπορεί όμως να θολώσει από διάφορα αίτια και να χάσει την διαφάνειά του. Η θόλωση αυτή του φακού ονομάζεται καταρράκτης.
Σε ποιά ηλικία εμφανίζεται ο καταρράκτης;
Εμφανίζεται και ενοχλεί την όραση συνήθως σε ηλικία πάνω από 60 ετών. Όμως μπορεί να παρουσιαστεί και δεν είναι ασυνήθιστο, σε οποιαδήποτε ηλικία, ακόμα και σε βρέφη και σε παιδιά (συγγενής καταρράκτης).
Τι συμπτώματα δίνει ο καταρράκτης;
Στην αρχή της εμφάνισής του, μπορεί να μειώνει την όραση όχι ποσοτικά αλλά ποιοτικά , δηλαδή κάποιος μπορεί να βλέπει ακόμη και τα μικρά γράμματα, αλλά μέσα από μία πάχνη, πράγμα που ενοχλεί τα άτομα με αυξημένες δραστηριότητες. Το συνηθέστερο σύμπτωμα είναι η προοδευτική μείωση της όρασης, που σε προχωρημένο στάδιο δεν μπορεί να διορθωθεί με γυαλιά
Άλλα συμπτώματα είναι το θάμπωμα στο έντονο φως (ήλιος, φώτα αυτοκινήτων), το ξεθώριασμα των χρωμάτων, η κακή όραση την νύχτα και η εμφάνιση μυωπίας ή η αύξηση αυτής, όταν ήδη υπάρχει. Για το λόγο αυτό, δηλαδή την εμφάνιση μυωπίας , ορισμένες φορές στα αρχικά στάδια η όραση βελτιώνεται για κοντά και ο ασθενής αρχίζει να διαβάζει χωρίς γυαλιά.
Γιατί δημιουργείται ο καταρράκτης;
Κυρίως η ηλικία, αλλά και διάφοροι παράγοντες όπως η έκθεση σε ακτινοβολίες, ο τραυματισμός του οφθαλμού, ο σακχαρώδης διαβήτης, η μακροχρόνια λήψη κορτιζόνης ή άλλων φαρμάκων, μπορεί να δημιουργήσουν καταρράκτη.
Χειρουργικές επεμβάσεις όπως η υαλοειδεκτομή ή η επέμβαση του γλαυκώματος, μπορούν επίσης να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν τον καταρράκτη.
Ποιά είναι η θεραπεία του καταρράκτη;
Η θεραπεία του καταρράκτη είναι μόνο χειρουργική. Διάφορα φάρμακα τα οποία κατά καιρούς χρησιμοποιήθηκαν για την θεραπεία του, αποδείχτηκαν αναποτελεσματικά.